yükleniyor

Tarihçe

Tarihçe
1995 güneş amblemi. 1995

TEGV, 23 Ocak 1995 tarihinde Onursal Başkanımız Suna Kıraç öncülüğünde 55 kişilik Mütevelli Heyeti ile kuruluyor. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen. İlk Öğrenim Birimleri İstanbul’da açılmaya başlanıyor. 1 Eylül 1995’de ise, bilgisayar destekli eğitim merkezi çocuklarla buluşuyor. Gönüllüler Akademisi oluşturularak, gönüllülerin de desteklenmesi sağlanıyor.

1996 güneş amblemi. 1996

İlk Eğitim Parkımız olan Fındıkzade Eğitim Parkı, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in katıldığı törenle hizmete giriyor. Çağdaş Ders Kitapları Projesi başlatılıyor. Yeni etkinlik noktaları açılmaya, TEGV Anadolu’ya yayılmaya başlıyor. “Karanlığa Kızma Bir Mum Yak” sloganıyla gerçekleştirilen iletişim kampanyası ile Vakfın çalışmaları medya aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılıyor.

1997 güneş amblemi 1997

İlk TEGV yayınları olan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Okumaya Başlıyorum, Hayat Bilgisi 1-2, Türkçe 1-2-3 kitapları yayımlanıyor. Çocukların yaz tatilinde de eğlenerek öğrenmeyi sürdürmelerini sağlamak amacıyla, Yaz Okulları uygulaması başlıyor. Vakfın misyon ve vizyonu oluşturulup, yayınlanıyor.

1998 güneş amblemi 1998

Doğu ve Güney Doğu Etkinlik noktaları için “Şark’ı Söylüyoruz” konserleri düzenleniyor. TEGV, Dünya Gazetesi tarafından yılın en başarılı STK’sı seçiliyor.

1999 güneş amblemi. 1999

Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin hemen ardından; depremden etkilenen yurttaşlarımıza destek olmak amacıyla deprem bölgesinde “Hayat Mahalleleri” kurulmaya başlanıyor ve “Umut 2000” otobüs projesi geliştiriliyor. İlk “Teleton” Kampanyası düzenleniyor. Yeni etkinlik noktaları açılmaya devam ediyor.

2000 güneş amblemi. 2000

Tofaş ile “Basketbol Gönüllüleri” projesi hayata geçiyor. İstanbul’daki tüm gönüllülerin bir araya geldiği “Gönüllü Motivasyon Toplantıları” başlıyor. İlk “Ateşböceği Öğrenim Birimi” Kastamonu’da faaliyete geçiyor. Etkinlik noktası sayısı ülke genelinde 56’ya ulaşıyor. “Bir Milyon Çocuk Eğitim Kampanyası” başlatılıyor.

2001 güneş amblemi. 2001

21-23 Nisan’da “Gelecek için 23 saat” adıyla, “Bir Milyon Çocuk” Kampanyası’na gelir sağlamak amacıyla NTV’de kesintisiz süren 23 saatlik “Teleton” yayını yapılıyor. “Anadolu Yaz Gönüllüleri” projesi başlıyor. Futbolcu Mehmet Özdilek (Şifo Mehmet) jübilesini yaparak gelirini TEGV’e bağışlıyor. AC Milan ile görkemli bir jübile maçı gerçekleşiyor. TEGV, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından “Yılın Başarılı Vakfı” ödülüne layık görülüyor.

2002 güneş amblemi. 2002

“Bir Milyon Çocuk” kampanyası için ikinci “Teleton” yayını gerçekleşiyor. Türkiye’de ilk kez SMS yoluyla bağış sistemi başlatılıyor. “Yıldızlar Sınıfı Yıl Sonu Gösterisi” çok sayıda sanatçı ve iş insanının katılımı ile düzenleniyor. Eğitim programlarımız, zengin öğrenme ortamı konsepti ile beş ana başlık altında toplanıyor. TEGV, Yılın STK’sı Ödülünü kazanıyor. Entegre yönetim bilgi sistemi devreye alınarak, Vakfın faaliyetleri ile ilgili tüm verilerin eş zamanlı olarak Merkez ve Sahada ulaşılabilir, izlenebilir hale getirilmesi sağlanıyor. TEGV tarafından “Oku Düşün Yap” eğitim programı geliştiriliyor.

2003 güneş amblemi. 2003

23 Nisan “Teleton” kampanyası yapılıyor. Nokia sponsorluğu ve IYF (Uluslararası Gençlik Vakfı) iş birliği ile ilk uluslararası eğitim projesi işbirliği olan “Düşler Atölyesi” projesi başlıyor. Bingöl Depremi’nin ardından, Bingöl’de “Çadır Öğrenim Birimi” kuruluyor. 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü kutlanmaya başlanıyor. Etkinlik noktalarımız dışındaki çocuklara da ulaşmak için Toplum Merkezleri ile iş birliği yapılıyor. İKSV ile ortak Çizgi Kahramanlar Sokakta Sergisi düzenleniyor.

2004 güneş amblemi. 2004

İstanbul Bakırköy’de bağışçımızın adıyla anılan Ferit Aysan Eğitim Parkı açılıyor. Teleton Kampanyası çerçevesinde, ülkemizde ilk kez 9 ulusal televizyon kanalı aynı saatte “Eğitim Gönüllüleri Ortak Yayını” gerçekleştiriyor. Uluslararası Gençlik Vakfı’ndan TEGV’e Üstün Başarı Sertifikası veriliyor. Sponsorlu eğitim programları hayata geçiriliyor. Nestle ile “Beslenebilirim”, Eczacıbaşı ile “Genç Mucitler”, Arçelik ile “Eğitimde Gönül Birliği” programları başlıyor..

2005 güneş amblemi. 2005

Türkiye’nin önde gelen marka ve kurumlarının sponsorluğunda, kurumsal sosyal sorumluluk ve STK’lar arasındaki bağı kuvvetlendirmek amacıyla uluslararası “Markamın Ruhu” konferansı düzenleniyor. UNIDA Vakfı ile gönüllülerimize yönelik eğitici eğitimlerinin desteklenmesi ve çocuk etkinliklerinin izlenmesini içeren iş birliği başlıyor.. Milli Eğitim Bakanlığı ile sosyal etkinliklere destek projesi imzalanıyor. Kraft ile “Oyunlarla Spor”, Citigroup ile “Birikim” programına başlanıyor.

2006 güneş amblemi. 2006

Kurucumuz ve Onursal Başkanımız Suna Kıraç’ın “Ömrümden Uzun İdeallerim Var” kitabının gelirleri Eğitim Gönüllüleri’ne bağışlanıyor. Faaliyetleri yaygınlaştırmak amacıyla “İl Temsilciliği” uygulaması başlatılıyor. 5 Aralık’ta I. Dünya Gönüllüler Konferansı düzenleniyor. Yapı Kredi ile “Okuyorum Oynuyorum”, Visa Europe ile “Renkli Ufuklar” programlarına başlanıyor.

2007 güneş amblemi. 2007

TEGV yerel eğitmenler aracılığı ile gönüllü eğitimlerini gerçekleştirmeye başlıyor. Ateşböcekleri için yeni standart eğitim programı uygulanmaya başlanıyor. NBA, Eğitim Gönüllüleri’ne destek oluyor. Sezen Aksu, Nilüfer ve Ajda Pekkan’ın aynı sahneyi paylaştığı “Bir Çocuk Değişir, Türkiye Değişir” konseri İstanbul’da, MFÖ ile olan Ankara’da düzenleniyor. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi imzalanıyor. TEGV’de Performans Değerlendirmesi başlıyor. Eğitim Danışma Kurulu oluşturularak, yeni eğitim stratejisi çalışmaları başlıyor. Yerel eğitimler/yöntem eğitimleri uygulanmaya başlıyor. Eğitim Gönüllüleri faaliyeti 81 ilde gerçekleşiyor. İlk kez bir yılda ulaşılan çocuk sayısı 150 binin üzerine çıkıyor.

2008 güneş amblemi. 2008

23 Nisan Teleton Kampanyası gerçekleşiyor. ”Okuyorum Oynuyorum” Eğitim Programı kapsamında 11 ünlü tiyatro sanatçısının katılımı ile “Sokak Tiyatroları” projesi hayata geçiyor ve 10 ilde sahneleniyor. REM konserinde TEGV de yer alıyor. “Türkiye’de Gençlik, Gönüllülük ve Sosyal Sermaye” araştırması yaptırılıyor. Avea ile “Bilgi Benim İşim”, Migros ile “Genç Formalar” programları başlıyor. Kurulduğumuzdan bu yana ulaştığımız çocuk sayısı 1 Milyonu aşıyor. Web üzerinden gönüllü iletişimi amacıyla SMS Platformu kuruluyor. TEGV’i kuruluşundan beri destekleyen değerli mütevellimiz Nirun Şahingiray vefat ediyor ve mal varlığının büyük kısmını TEGV’e bağışlıyor.

2009 güneş amblemi. 2009

TEGV, Bakanlar Kurulu tarafından “izin almadan yardım toplama” hakkına sahip vakıf olarak tanınıyor. TEGV’in ikinci kamuoyu araştırması “Yaşam Boyu Gönüllülük ve Kazanımları” başlığıyla 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü Konferansı’nda kamuoyu ile paylaşılıyor. İstanbul 2010 “Evimiz İstanbul” projesi başlıyor. “Onları Hiç Böyle Görmediniz” gecesi düzenleniyor. TEGV Küresel İlkeler Sözleşmesi çerçevesinde Karbon Ayakizi’ni çıkarıyor. İstanbul’da gerçekleşen IMF/Dünya Bankası yıllık toplantıları kapsamında düzenlenen sivil toplum formunun organizasyonunda Dünya’dan 20 STK ile birlikte TEGV de yer alıyor Adım Adım Oluşumu TEGV’i destekliyor.

2010 güneş amblemi. 2010

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından verilen Halkla İlişkiler Ödülleri’nde Vakfımız “Onları Hiç Böyle Görmediniz Konseri” ile Altın Pusula Ödülü’nü Kazanıyor. Beyaz Show’da 4,7 milyon TL bağış taahhüdü ile bir rekor kırılıyor! İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında, Avrupa Kültür Başkenti Ajansı iş birliği ile ilk tematik Ateşböceğimiz Kültür Tırı faaliyetlerine başlıyor. İlk tematik web sitesi “Evimiz İstanbul” kuruluyor. TEGV 15. yılını kutluyor.

2011 güneş amblemi. 2011

Şanlıurfa Sevgi-Erdoğan Gönül Eğitim Parkı açılıyor. Van Depremi’nin ardından 9 Ateşböceği bölgeye yöneliyor. TEGV etkinlikleri Ateşböcekleri ile mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı yerleşkelere taşınıyor. Hürriyet Treni’nde TEGV yer alıyor. 6. Dünya Gönüllüler Günü Konferansı yapılıyor. Unilever’le “Eğlen, Öğren, Hijyen” Etkinliği başlıyor. İlk kez bir TEGV programı Milli Eğitim müfredatına giriyor: Evimiz İstanbul. Bağışçımız Alaeddin Yavaşça yaşarken mirasını Vakfımıza bağışlıyor.

2012 güneş amblemi. 2012

TEGV Avrupa Gönüllü Hizmeti Programı’na akredite oluyor ve Avrupa’ya gönüllü göndermeye başlıyor. İstanbul’dan Makedonya’ya doğru yola çıkan Kültür Tırı, Üsküp’te faaliyetlerine başlıyor. TEGV Kültür Tırı, 3 ay süreyle Vakfın eğitim programlarını Makedon çocuklarıyla buluşturuyor. 12 yılda 112.214 km yol kat ederek 720.098 çocuğa ulaşan Ateşböceklerinin sayısı 23’e ulaştı. TEGV Mezun Çocukları Etki Araştırması yapılıyor.

2013 güneş amblemi. 2013

Kipa ile “İyi Yaşam Eğitim Programı” ve “Bernard Van Leer Ateşböceği” Eğitim Programı başlatılıyor. Yerel Gönüllü Toplantıları yapılıyor. TEGV İletişim Platformu – Chatter hayata geçiyor. Avrupa Birliği Mali Destek Programı ile Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Hibe Programı kapsamında, “Gönüllüler İçin Destek Atölyeleri” Projesi hayata geçiyor. Mercedes-Benz Türk iş birliği ile MobileKids Trafik Ateşböceği aramıza katılıyor. Sabancı Üniversitesi Eğitim Reform Girişimi ile ortak olarak “4+4+4 Araştırması" yapıldı.

2014 güneş amblemi. 2014

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle ilköğretim çağı çocuklarının plastik sanatlar erişimini hedefleyerek, Düş Gezgini Ateşböceği faaliyetlerine başlıyor. TEGV; gönüllülüğün tanınmasını, güçlendirilmesini ve yaygınlaştırılmasını destekleyen stratejik bir danışma organı olan UGK’nin yürütme kurulunda yer alıyor. TEGV Harvard Üniversitesi’nin müfredatına girip “case study” olarak işleniyor. Türk Sinemasının 100. yılında, unutulmaz filmlerin şarkılarını, oyuncuların seslendirdiği “Şarkılarla Filmler” konseri gerçekleştiriliyor.

2015 güneş amblemi. 2015

TEGV, 20. Yılını kutluyor. Bilim Ateşböceği faaliyetlerine başlıyor. 20 Aralık’ta Kanal D’de özel bir canlı yayın gerçekleştiriliyor.

2016 güneş amblemi. 2016

TEGV; Kurumsal Yönetim Derneği, Sabancı Üniversitesi, Vefa Lisesi ve Global Compact tarafından verilen ödüllerle 2016’da ulusal ve uluslararası ölçekte takdir edildi. Vakfın tarihini belgelemek amacıyla “Geçmişten Günümüze TEGV” adıyla Sözlü Tarih çalışması başlatılıyor. Yeni iletişim kampanyası “Hiç Bana Sordunuz mu?” ülke genelinde ses getiriyor.

2017 güneş amblemi. 2017

Çocukların kodlamayla tanışmalarını ve temel dijital becerilerini geliştirmeyi hedefleyen yeni Bilişim Projesi Algo Dijital, Google.org desteğiyle ile hayata geçiriyor. Bağışçı ve gönüllümüz Ahmet Uysal, TEGV için kutuplarda maraton koşan ilk Türk oluyor.

2018 güneş amblemi. 2018

TEGV Tekirdağ Fibria Öğrenim Birimimiz açılıyor. İlk Tasarım ve Beceri Atölyesi açılıyor. Eğitime Koşar Adım Projesi ile Ahmet Uysal Artvin’den Köyceğiz’e 1.645 kilometre koşarak tarihe geçiyor. TEGV 2021 Strateji çalışmasını tüm çalışanlarının katılımı ile gerçekleştiriyor.

2019 güneş amblemi. 2019

Türkiye’nin “Sivil Alandaki Yüzleri – Faces of Turkey” sergisi için Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’na katılım sağlanıyor. TEGV, 24. yaşını ”TEGV’le Çocuklar Değişir” kampanyası ile kutluyor. Tasarım Beceri Atölyeleri (TBA) açılmaya devam ediliyor ve toplam 11 adet TBA açılıyor. Umuda Pedal ekibi Mardin’den Göbeklitepe’ye Tasarım ve Beceri Atölyelerine bağış toplamak için pedallıyor. TEGV ile “Bir Haziran Gecesi Rüyası Konseri” düzenleniyor. Cambrigde University Press İle İngilizce Eğitim Programı başlıyor. İlk Entegre Faaliyet Raporu yayınlanıyor ve Faaliyet Raporlarının Oscarı olarak bilinen “Uluslararası ARC Ödülleri” yarışmasında TEGV tüm STK’ların basılı raporları arasında Gümüş, iç tasarımda ise Onur Ödülü’ne layık görülüyor.

2020 güneş amblemi. 2020

TEGV; eğitim aşkıyla ve gururla dolu 25 yılı geride bırakıyor. TEGV Sanal Müze web sitesi yayınlanıyor. COVID-19 pandemisi yaşanıyor. Google.org ve INCO Education Accelerator Group danışmanlığı ile TEGV Dijital Eğitim Platformu, Türkiye’deki tüm çocuklar için açılıyor. Eski Arçelikliler Derneği ile “Yeni Dünya” kampanyası başlıyor ve dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara tablet dağıtımı yapılıyor. Algo Dijital’in mobil sürümü yayınlanıyor. 2019 yılı Entegre Faaliyet Raporumuz, Uluslararası ARC Ödülleri” yarışmasında 3 farklı kategoride birincilik ödülü alıyor. TEGV Sanal Müzemiz ise en iyi mikro web sitesi dahil 4 farklı kategoride Altın Örümcek ödülüne layık görülüyor.

Kurucumuz ve Onursal Başkanımız sevgili Suna Kıraç’ı üzüntüyle sonsuzluğa uğurluyoruz.

2021 güneş amblemi. 2021

COVID-19 pandemisinin etkisi tüm dünyada devam ediyor. Bu dönemde uzaktan eğitime erişim imkanı olmayan çocuklarımıza 4.000’den fazla tablet bilgisayar hediye ediyoruz. Tüm TEGV etkinlikleri online platforma taşınıyor ve tüm dünyadan gönüllülerimizle çocuklarımıza nitelikli eğitim desteği sağlıyoruz. 4. Uluslararası Nirun Şahingiray Eğitim Forumu’muz Türkiye ve dünyadan akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşiyor. En büyük öğrenim birimimiz Çorlu Aysel Öğücü – Lila Öğrenim Birimi’miz açılıyor. Çocuklarımızı bilişim etkinlikleriyle buluşturmak üzere donatılan 2 adet Bilişim Ateşböceği Öğrenim Birimi’miz yollara çıkıyor. 2021 İstanbul Maratonu’nda 1 Milyon TL’yi aşan bağış miktarıyla 5.000’den fazla çocuğumuza nitelikli eğitim desteği sağlayarak tüm zamanlardaki maraton bağış rekorumuzu kırıyoruz.

Sosyal Medya Üzerinde Biz.
Anında Haberdar Ol

Sosyal Medya üzerinden bizi takip etmeyi unutmayın.

Duyurularımızdan haberdar olmak için bültenimize kayıt olun!