9-16 yaş arası çocukların takımlar halinde yarıştığı FLL turnuvalarında, katılan takımlardan belirlenen global bir problemin çözümüne yönelik proje geliştirmeleri bekleniyor. Çalışmalarını tamamlayan takımlar bir seri görevi yerine getirmek üzere robotlarını tasarlıyor ve programlıyorlar. Sonrasında takımlar çalışmalarını ve tasarımlarını jüri üyeleri ile paylaşıyorlar. Her yıl farklı bir temayı işleyen FLL, bu yıl 'Beden ve Bilim' temasını ele alıyor. Turnuvalara katılan takımlar çalışmaları sırasında; mühendis ve doktorların nasıl beraber çalıştıklarını öğreniyor, Biyomedikal mühendisliğin, yaralanmaların veya genetik bozuklukların tedavisinde nasıl kullanıldığını fark ederken bedenimizin potansiyelini arttırmamıza, daha sağlıklı ve mutlu yaşam sürmemize katkılarını keşfediyorlar.
22 Ocak tarihinde İzmir Işıkkent Eğitim Kampüsü'nde gerçekleşen ilk FLL Türkiye Yerel Turnuvasına TEGV'den 1 takım, 19 Şubat'ta Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde gerçekleşen Ankara Yerel Turnuvası'na 7 takım ve 26 Şubat'ta İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen İstanbul Yerel Turnuvası'na 5 takım ile katıldık. Tüm takımlarımız birbirinden etkileyici projeler ve çok çeşitli robot tasarımları ile pit alanında yerlerini aldılar. Yorucu ama bir o kadar da eğlenceli geçen yarışmaların sonunda aşağıdaki 5 takımımız değişik kategorilerde ödül alarak, 5 Mart tarihinde yapılan Ulusal Final Turnuvası'nda yarışmaya hakkazandı:
- İzmir Çiğli Eğitim Parkı takımı Grup Dinamik: 'İlham Verici Takım Ödülü'
- Diyarbakır Bağlar Eğitim Parkı takımı Grup Mezo: 'Şampiyonluk Ödülü'
- Eskişehir Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi takımı Grup e.S.o.e.S: 'Takım Çalışması Ödülü'
- Antalya Suna-İnan Kıraç Eğitim Parkı takımı Legopark Grubu: 'Strateji ve Yenilikçilik Ödülü'
- İstanbul Ferit Aysan Eğitim Parkı takımı De-Ja-Vu Grubu: 'Takım Çalışması Ödülü'
5 Mart'ta İstanbul Mef Okulları'nda gerçekleşen FLL Türkiye Ulusal Turnuvası'nda TEGV'i temsil eden 5 takımımız, finale kalan toplam 30 takım arasında, birbirinden başarılı performans gösterdiler. Sonunda, en önemli yarışmalardan biri olan 'En İyi Robot Performans'ta, Diyarbakır Grup Mezo takımımız, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi ile finalmaçında karşılaştı ve 'En İyi Robot Performans İkincilik Ödülü'nün sahibi oldu.
FLL turnuvalarının amacı; çocuklara bilim ve teknolojiyi sevdirirken onların sosyal sorumluluklarının farkında olan, takım çalışması yapabilen, çevresindekilere ve doğaya saygılı birer birey olmalarına katkıda bulunmaktır. Her sezon toplumsal anlamı olan bir tema belirlenerek oluşturulan takımlara özgün bilimsel bir araştırma yaptırılan organizasyonda, Lego Mindstorms teknolojisi ve Lego Education ürünlerini kullandırılarak robotik tasarımlar yaptırılıyor. Çocuklar, takım halinde çalışmayı öğrenirken enerji dolu yoğun bir deneyim yaşıyor. 2010-2011 sezonunda 59 ülkeden 170.000 çocuğun FLL'ye katılması bekleniyor.