23 Ekim'de yaşanan deprem sırasında Van Feyyaz Tokar Eğitim Parkı ve Erciş Öğrenim Birimi'nde etkinliklerimiz sürüyordu. Van'da bulunan etkinlik noktalarımızda deprem nedeniyle fiziki bir hasar oluşmadı. Deprem sırasında Etkinlik Noktalarımızda bulunan çocuklarımız, gönüllülerimiz ve çalışanlarımız da depremden zarar görmediler.
Depremin hemen ardından Van'da kurulan İl Afet ve Koordinasyon Masası'na, TEGV olarak her türlü desteğe hazır olduğumuzu bildirdik. Bu doğrultuda aldığımız kararla, deprem gecesi Van Feyyaz Tokar Eğitim Parkı'nın kapılarını yaklaşık 400 depremzedeye açtık.
Pek çok bağışçımız, destekçimiz, çalışanımız, gönüllümüz, paydaşımız depremin ardından Vakfımızı arayarak desteğe hazır olduğunu bildirdi ve hazırlanan ihtiyaç malzemeleri listeleri kendilerine iletildi. Sağlanan desteklerle, Parkımızdan ayrılan ve yeni gelenlerle toplamda 3000 depremzedenin temel ihtiyaçları karşılanmaya çalışıldı.
Parkta kalan ailelerin bir kısmının evleri girilemeyecek kadar hasarlı iken bir kısmı ise artçı depremlerden korktukları için evlerine giremediklerini söylüyorlardı. Aslında bu ailelerin büyük bir kısmı sadece çözüm yolu bulabilmek amacıyla geçici olarak Parkımıza sığınmışlardı. Zaman içinde aileler ya evlerine döndüler ya da çadır kentlere yerleştiler.
Parkta kalan mülteci aileler ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) temsilcileri tarafından bulunan çözümler doğrultusunda Parktan ayrıldılar. Mültecilerin büyük bir kısmı, BMMYK temsilcileri tarafından farklı illere nakledildiler, Parkta kalan diğer mülteciler ise yine yetkililer tarafından BMMYK yönlendirmeleri ile çadırlara yerleştirildiler.
Tüm bu süreç BMMYK yetkilileri ile diyalog halinde ve hemen her gün yapılan görüşmeler ile yürütüldü. 4 Kasım 2011 Cuma günü Parka görüşmeye gelen BMMYK Ankara temsilcileri ile mültecilerin durumu üzerine görüşmelerde bulunuldu. Bu görüşmelerde de yine mültecilerin yerleştirilmesi ile ilgili durum ele alındı. Parkın zorunlu olarak ara verdiği faaliyetlerine başlaması ve konaklama koşullarının elverişli olmaması nedeniyle, kalan az sayıda mülteci de BMMYK'nın yönlendirdiği çadırlara yerleşmek üzere Parktan ayrıldılar.
Ardından, kendileri de depremzede olan Van ve Erciş personelimize destek olmak üzere Vakıf merkezimizden 8 kişi Van'a gitti.
TEGV olarak, eğitimin hiçbir koşulda kesintiye uğramaması inancıyla faaliyetlerimizi bir an önce başlatarak, kısa süreli etkinliklerle mümkün olduğunca fazla çocuğumuzun depremin bıraktığı izlerden kurtulmasına çalışıyoruz. Bu nedenle Park ve Birimlerimize destek olarak, Marmara depreminde 'eğitim hiçbir koşulda aksamamalıdır' fikrinden doğan Ateşböceklerimizden sekizini Van'a yönlendirdik: Tırsan, Aygaz 1, Aygaz 3, Aygaz 4, Bosch 2, Fiba Holding, Banvit ve Adım Adım Ateşböcekleri.
Biz, Van'dayız ve Van'da olacağız. Orada oluşabilecek tüm ihtiyaç ve talepleri takip ediyor, gereken desteği sağlamaya devam ediyoruz.