yükleniyor

NİRUN ŞAHİNGİRAY ULUSLARARASI EĞİTİM FORUMUNDA; TÜRKİYE VE DÜNYADAN UZMAN İSİMLER EĞİTİMİ TARTIŞTI

NİRUN ŞAHİNGİRAY ULUSLARARASI EĞİTİM FORUMUNDA; TÜRKİYE VE DÜNYADAN UZMAN İSİMLER EĞİTİMİ TARTIŞTI güneş amblemi.

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Sami Gülgöz ve Prof. Dr. Füsun Akarsu'nun yaptığı Nirun Şahingiray Uluslararası Eğitim Forumu Türkiye ve dünyadan birçok önemli isime ev sahipliği yaptı.

Koç Üniversitesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı 'İnsani Bilimler' başlıklı konuşmasında Türkiye'deki kadın istihdamına dikkat çekti. Kağıtçıbaşı: 'Türkiye kadın istihdamında %25'lik oranlarla çok geride kalıyor. Kadın eğitimi kadın istihdamını arttırır. Kadın istihdamında %5'lik bir artış, yoksulluğu %15 oranında azaltır' dedi. Imperial College London, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Sir Roy Anderson ise eğitimin temelinde beslenmenin yattığına değindi. Anderson; 'Beslenme çocuğun eğitimini doğrudan etkiliyor. İyi beslenen bir çocuğun okuldaki performansı artıyor' diyerek 'sağlık' başlıklı konuşmasını sürdürdü. 'Bilginin kendisi bütün sorunları çözer. Ancak bilgi etik olmadıkça çözdüğünden daha fazla sorun yaratır' 'Ekonomik Kalkınma' alanında konuşmasını yapan Brookings Institution Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Kemal Derviş; 'Bugüne kadar pek çok ülke öncü ülkelerin teknolojisini taklit ederek ekonomik gelişmeyi belirli bir ölçüde yakaladı. Günümüzde artık taklit maalesef yeterli değil. Türkiye'nin kendisinin inovasyon yapması gerekiyor. Çünkü ekonomik gelişme için inovasyonun içinde yer almak, yenilikçi olmak gerekiyor. Bilginin kendisi bütün sorunları çözer. Ancak bilgi etik olmadıkça çözdüğünden daha fazla sorun yaratır.' Derviş, bu noktada eğitimin öneminin devreye girdiğini belirterek sözlerine ekliyor: 'Felsefeyi, insan bilimini, matematiği bilmemiz lazım. Eğitimin bir sisteme yerleştirilmesinin zorunluluğu burada karşımıza çıkıyor. Eğitime yeterli kaynak ayrılması çok önemli. Eğitim uzmanları okul öncesi eğitimin ne kadar önemli olduğuna her fırsatta dikkat çekiyor. Toplumu eşitliğe götüren en önemli şeylerden biri okul öncesi eğitim. Eğitim ailede başlıyor, anne eğitimliyse çocuğa ilk eğitimini iyi bir seviyede verebiliyor.'

Imperial College London, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Sir Roy Anderson, Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü Batuhan Aydagül, British Museum Genel Müdür Yardımcısı Joanna Mackle, Koç Üniversitesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, Brown University, Beyin Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Prof. John Donoghue, Indiana University, Filantropi Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Eugene R. Tempel, One Laptop Per Child Association Başkanı Rodrigo Arboleda Halaby, IBM Hollanda Genel Müdürü & IBM Avrupa Başkanı Harry van Dorenmalen, OECD, Eğitim Direktörlüğü, Eğitim Politikaları ve Uygulamaları Birimi Başkanı Richard Yelland, Institute for Public Policy Research (IPPR) Direktörü Nick Pearce ve Brookings Institution Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Kemal Derviş eğitimi farklı yönleriyle tartışarak değerlendirdi.

Forumda Teknoloji, Politika/Politika Oluşturma, Eğitim, İnsani Bilimler, Mimarlık, Sanat, Ekonomi/Ekonomik Kalkınma, Hayırseverlik, Sosyal Girişimcilik, Sağlık ve Beyin Araştırmaları olmak üzere 11 farklı tema altında eğitim konuşuldu.

'Gelecek İçin Eğitimi Yeniden Biçimlendirmek: Çokluevrensel Bir Mücadele' başlığını taşıyan forumumuzu her iki yılda bir düzenleyerek gelenekselleştirmeyi hedefliyoruz.

16.09.2013
Sosyal Medya Üzerinde Biz.
Anında Haberdar Ol

Sosyal Medya üzerinden bizi takip etmeyi unutmayın.

Duyurularımızdan haberdar olmak için bültenimize kayıt olun!