Türkiye'nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV)'nın organize ettiği II. Nirun Şahingiray Uluslararası Forumu'nda 'kâr amacı gütmeyen sektörde izleme ve değerlendirme' tartışıldı. Sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve diğer katılımcılarla birlikte 14 Mayıs Perşembe günü Kadir Has Üniversitesi 7. Sivil Toplum Günleri kapsamında gerçekleşen forum, Twitter'ın canlı yayın uygulaması Periscope'taki TEGV hesabından da paylaşıldı.
Açılışta söz alan TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci, kâr amacı gütmeyen sektörde en önemli konulardan birisini seçkin bir platformda, önemli konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirmenin önemini vurguladı. Harvard Üniversitesi'nden Prof. Julie B. Wilson, sivil toplumda ölçme-değerlendirmenin özel sektöre göre zorluklarını örneklerle ifade ederken, etki ölçmenin ilk adımının ne başarmak istediğimizi belirlemekten geçtiğini söyledi. Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi Jyotsna Puri ise projelerde uygulanacak en başarılı değerlendirme mekanizmalarını tasarlama teknikleri üzerinde durdu.
Oturumun öğleden önceki panel bölümünde ise Türkiye'de izleme-değerlendirme kültürü tartışıldı. Bu bölümde söz alan Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Zeynep Cemalcılar STK'lar ile akademisyenlerin kuracağı iletişimin önemine değinirken, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Dr. Martin Raiser ise Türkiye'de istatistiksel verinin karar alıcılar tarafından dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.
'Ölçümlemenin zor olması yapmamamız anlamına gelmez'
Forumun öğleden sonra ilk konuşmacısı olan Etki Değerlendirme ve Filantropi Danışmanı David Pritchard ise etki değerlendirmenin gerçek değişimi ortaya koyanlarla, kaynakları boşa harcayanlar ve dolandırıcıları birbirinden ayıran en iyi araç olduğunu belirtti.
Panelistlerin etkin bir yönetimde değerlendirmenin önemini vurguladıkları ikinci panelde konuşan Eğitim Reformu Girişimi Eski Direktörü Batuhan Aydagül 'Etki değerlendirme, ilerleme kaydetmek için yapılmalı; sadece başarılı ya da başarısız olduğunu görmek için değil!' dedi. New York Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Şirin, ölçebilmek için amacın çok net ve somut olarak tespit edilmesi gerektiğini vurgularken, Panel Başkanı Prof. Nathalie Laidler-Kylander ise ölçümleme yapmanın zorluğunun onun yapılmamasını gerektirmediğini belirtti. Panelden sonra söz alan TEGV Genel Müdürü Mete Meleksoy, izleme değerlendirme çalışmaları ile gelişme kaydedebilmek için Eğitim Gönüllüleri olarak şeffaf bir yönetim yapısını benimsediklerini söyledi.
Forumun kapanış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler (BM) Değerlendirme Grubu Başkanı Deborah L. Rugg, 2015 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Değerlendirme Yılı ilan edilmesine vurgu yaptı ve değerlendirme uzmanlığını güçlendirmek adına BM tarafından birçok faaliyet yürütüleceğinin altını çizdi.
TEGV'in iki yılda bir gerçekleştirdiği Nirun Şahingiray Uluslararası Forumu, bu sene de alandaki uzman ve uygulayıcıların yenilik ve gelişmelerden haberdar oldukları önemli bir platform olarak sivil toplumun sürdürülebilirliğine katkı yapmaya devam etti.