yükleniyor

Anadolu Yaz Gönüllümüzden...

Anadolu Yaz Gönüllümüzden... güneş amblemi.
Anadolu Gönüllüsü fikri nasıl gelişti?

TEVG Ferit Aysan Eğitim Parkı’nda gönüllü faaliyette bulunuyorum. Bir gün mail adresime TEGV Acıbadem Biriminden “Anadolu Gönüllüsü Projesi” ile ilgili bir mail geldi. Maili inceledikten sonra hemen başvurmak istedim. Fakat çalıştığım ve işe yeni girdiğim için yıllık İzin hakkım yoktu. Bu nedenle başvuramadım. Ben de yıllık izin hakkı elde ettiğimde başvurmak için kendime söz verdim.

Anadolu Gönüllüsü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Anadolu Gönüllüsü Projesini ilk öğrendiğimde yeni bir şey keşfeden bir çocuk gibi merak ve heyecan duydum. TEGV’ de kendim bir proje üreterek çocuklarla beraber zaman geçirecektim. Hem de farklı bir bölge, şehir ve kültürden çocuklarla. Ne kadar çok çocuk ya da ne kadar farklı kültürden çocuk olursa benimde öğretirken öğreneceğim o kadar çok şey demekti. Böyle bir projeyi tek başıma gerçekleştirmek istesem karşıma bir sürü prosedür çıkacağı kesindi. Bu projeyi TEGV gibi kendini çocukların eğitimi için adamış bir kurum çatısı altında gerçekleştiriyor olmak ayrı bit mutluluktu. İlk yıllık izin hakkımda proje başvuruları başladığı an hiç düşünmeden başvurumu yaptım. İyi ki de yaptım.

Farklı bir TEGV noktasında proje uygulamak nasıldı? Neler gözlemlediniz?

Anadolu Gönüllüsü olarak İzmir ili Karşıyaka ilçesi Egekent semti TEGV Egekent Birimi’nde projemi uyguladım. “Yaratıcı Drama ile Gönüllülük” adında bir proje hazırladım. TEGV’ de biz çocukların abla ve abileri olarak gönüllülük yapıyoruz. Çocukların çoğu maddi karşılık olmadan onlarla zaman geçirdiğimizin bilincinde. Fakat ben bu bilinçte olmalarının dışında sadece eğitim aldıkları bir çatı altında değil de sivil toplum kuruluşu içinde bulunduklarını ve gönüllülük kavramının farkındalığını oluşturmayı amaçladım. Bu projeyi uygularken gördüm ki çocuk her yerde çocuk ve sen ne verirsen çocuk onu alıp daha da büyütebilecek hayal gücüne sahip. Bugün biz gönüllüyüz, yarının gönüllüleri de ÇOCUKLAR.

Anadolu Gönüllüsü Projesinin size katkıları neler oldu?

TEGV’ de gönüllülük ile ben de he gün yeni bir şeyler öğreniyorum ve kendimi geliştirme imkanı buluyorum. Benim e drama ile tanışmam ve sevmem TEGV’ de oldu. Çocuklara nasıl daha faydalı olabilirim ve drama ile nasıl daha fazla doğru şekilde öğretebilirim diyerek profesyonel olarak drama ile ilgilenmeye başladım. Anadolu Gönüllüsü projesi de profesyonel anlamda drama ile ilgili bir adım atmam konusunda katkı sağladı. Drama atölyelerin de çocukların öğrenirken eğlendiğini görmek bana drama ile daha çok ilgilenmem ve daha fazla uygulama yapmam konusunda cesaret verdi.

Anadolu Gönüllüsü Projesi uygulaması sırasında karşılaştığınız, unutamadığınız bir anınız var mı?

Proje uygulamasını gerçekleştirdiğim birimde hatırımda kalan gurur verici anılardan bir tanesi şöyle: Veli ile aramızda geçen konuşma esnasında çocuğunu basketbol kursuna göndermek istediğini söyledi. Fakat çocuk annesine basketbol kursuna değil TEGV gitmek istediğini söylemiş. Annesinin neden TEGV gitmek istiyorsun sorusuna cevabı ise; “çünkü bana TEGV’ de iyi davranıyorlar” olmuş. TEGV’ e çocukların ailelerin istekleri ile değil kendileri tercih ederek geldikleri bir yer olması ve TEGV’ de gönüllü olmak beni gerçekten gururlandırdı. Kendime bir kez daha “ Evet Arzu doğru yerdesin.” dedim.

Katılmak isteyen gönüllülerimize neler önerirsiniz?

Anadolu gönüllüsü olmayı ertelemesinler derim. Bu projeye katılmak istiyorlarsa ilk fırsatta başvursunlar. Çünkü hayatında hiç portakal yememiş birine ben portakalın yediğin zaman ağzında nasıl bir tat oluştuğunu nasıl hissettiğimi anlatsam bile portakalı kendi yediği zaman aldığı tat ve hisle aynı olmayacaktır. Diyeceğim şu ki bu deneyimi yaşamanın tadı anlatılamaz, yaşanır :)

 Arzu Çabuk

14.08.2018
Sosyal Medya Üzerinde Biz.
Anında Haberdar Ol

Sosyal Medya üzerinden bizi takip etmeyi unutmayın.

Duyurularımızdan haberdar olmak için bültenimize kayıt olun!