14 Kasım Cumartesi günü “Daha İyi Bir Dünya İçin Çocuk Haklarını Konuşuyoruz” etkinliğini çevrimiçi olarak gerçekleştirecek.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV), Dünya Çocuk Hakları Günü özelinde düzenleyeceği ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Çocuk Haklarını Konuşuyoruz’ etkinliğinde çocuk hakları multidisipliner yaklaşımla ele alınacak. Alanında uzman kişiler ve saha çalışanlarının bir araya geleceği çevrimiçi etkinlik, 14 Kasım Cumartesi günü gerçekleşecek.
Herkesin katılımına açık olan “Daha İyi Bir Dünya İçin Çocuk Haklarını Konuşuyoruz” etkinliği 10.30’da başlayacak. İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi’nden Gözde Durmuş’un moderatörlüğünde gerçekleşecek ilk panelde, Hümanist Büro’dan Av. Seda Akço ‘BM Çocuk Hakları Sözleşmesinde Çocuğun Yüksek Yararı’; Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serra Müderrisoğlu ‘Çocuğun İyi Olma Hali Perspektifi’; Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nden Dr. Atike Zeynep Kılıç ‘Çocukluk Algısında Dönüşüm İhtiyacı’ başlıklı konuşmalar yapacak.
İkinci oturumu ise TEGV Eğitim Programları Müdürü Devrim Uygun yönetecek. Oturumda TEGV, Hayata Destek Derneği, Engelli Çocuk Hakları Ağı / Türkiye Down Sendromu Derneği’nden temsilciler, ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Çocuklarla Çalışma Deneyimleri’ni paylaşacak.
Son oturumda ise ‘Daha iyi Bir Dünya için Çocuklarla Çocuk Hakları Çalışma Deneyimleri’ ele alınacak. Bu oturumda; Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, DİBDİA Çocuk Hakları Atölyeleri; BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi, Söz Küçüğün Kutu Oyunu; Dr. Nilay Yılmaz, Kırılmayan Hayaller Çocuk Hakları Kitabı; Öğretmen Ağı Deneyimi: Sınıfta Çocuk Hakları Çalışmak; Toplum Gönülllüleri Vakfı ise Kırmıza da Dur De Projesi ile yer alacak.
3 yılda 38 binden fazla çocuğa ulaşıldı
Daha İyi Bir Dünya İçin Atölyeler Projesi, barışçıl, kapsayıcı ve katılımcı bir toplum oluşturmaya katkı sağlamak üzere oluşturuldu. ABD Büyükelçiliği’nin desteğiyle 3 yıla yakın süredir devam eden projede 38 binden fazla çocuğa, 594 gönüllüye ve 101 öğretmene ulaşıldı.
Birbirini tamamlayan 7 tema üzerine kurulan projede çocuk hakları, insan hakları, ayrım gözetmeme, toplumsal cinsiyet, barış, ekoloji ve katılım atölyeleri düzenleniyor. Çocuklar ve gönüllüler için özel olarak ayrı ayrı planlanan atölyeler yüz yüze ve uzaktan erişime uygun olarak yapılandırıldı. Ayrıca, çocuklar için atölye temalarını kapsayan Etkileşimli Çocuk Kitabı hazırlandı. TEGV’li çocuklar, bu kitaba TEGV eğitim noktalarından erişebiliyor.
Öğretmenler için planlanmış, öğretmenlerde farkındalık yaratmak amacıyla çocuk haklarının baz alındığı, eğitim ortamlarında ayrımcılığa yer verilmemesi, her çocuğun farklılıklarını, farklı öğrenme süreçlerini ve öğrenme hızını, yeteneklerini, katılımcılığını vurgulayan bir Öğretmen Atölyesi de hayata geçirildi. Atölye dahilinde öğretmenlere “Haklarımı Öğreniyorum” kutu oyunu verildi.
TEGV’li çocuklar atölyelerde aldıkları eğitimle; mutlu, sağlıklı ve güvende bir yaşam sürmek için nelere ihtiyaç duydukları üzerine düşünüyor, hakların ve isteklerin ayrımı üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor ve demokratik karar alma yöntemlerini deneyimliyor.