2016 yılında faaliyetlerine başlayan ve çocuklarımızın bilimsel düşünen, problem çözebilen ve bilime karşı olumlu tutum geliştirebilen bireyler olarak yetişmesini hedefleyen Bilim Ateşböceğimiz, Kuşadası Aydın Kirazlı Selim Eren İlkokulu’na görkemli bir giriş yaptı.
Nisan ayından itibaren 6 ay süreyle Aydın’da etkinliklerini sürdürecek olan Ateşböceğimiz, okulun tacının alçak kalması nedeniyle giriş yapamadı. Bunun üzerine Okul Müdürü Murat İnanlı “Bilimin büyüklüğü kapılardan sığmaz” diyerek tacın kaldırılmasını ve bu şekilde tırın okula girişini sağladı. Bizde kendisi ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
1981 yılında Konya Karapınar’da doğdum. İlk ve orta öğrenimi Karapınar’da tamamladım. 2001 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünü kazandım. 2005 yılında mezun olarak aynı yıl Yozgat Sorgun Şehit Şuayip Çalışkan İlk Öğretim Okulu’nda göreve başladım. 2009-2012 yılları arasında Sorgun Bahadın Lisesi’nde Müdür Yardımcısı olarak görev yaptım. 2012 -2020 yılları arasında Balıkesir’in çeşitli ilçelerinde öğretmenlik yaptım. 2020 yılında Aydın iline atandım. 2021 yılında yapılan Eğitim Kurumları Yöneticiliği sınavıyla Kuşadası Kirazlı Selim Eren Ortaokulu’na müdür olarak atandım. İki çocuk babasıyım.
Eğitim hayatının içinde çok keyif veren hikâyelerle karşılaşabiliyoruz, anlatmak istediğiniz unutamadığınız bir hikâyeniz var mıdır?
Hayatına dokunduğum çok çocuk oldu. Bunlardan yıllar sonra bana mektup yazan ve bana “baba” diyen öğrencilerim oldu. Balıkesir’de çalışırken ana sınıfında bir öğrencim vardı, annesi ve babası çocuğu terk etmiş. Çocuk babaanneyle yaşıyordu.
Adı Hüseyin’di. Ona teselli ederken üzülmemesi gerektiğini söyledim: “Bak babaannen var” dedim. O da bana: “Sen de varsın” dedi. Bu beni çok etkilemişti.
Çok çeşitli şehirlerde öğretmenlik yapmışsınız, daha öncesinde TEGV ile tanışma fırsatınız olmuş muydu?
Daha önce sosyal medya üzerinden tanımıştım. Sosyal bilgiler dersinde STK’ları anlatırken TEGV’i her zaman anlattım. Şimdi canlı canlı yaşamak çok gurur verici. TEGV’e tüm çalışmaları için teşekkür ederiz.
Bilim Ateşböceğimizin okula girişi sırasında yaşanan olay (Tacın çıkartılarak tırın içeri alınması) hepimizi çok etkiledi. Bilim Tırının içeri giriş hikâyesini kısaca anlatır mısınız?
Gece saat 12 sıralarında Bilim Ateşböceği okulumuza ulaştı. Görevliler beni arayarak tırın kapının üstündeki tabela nedeniyle okula giremediğini ilettiler. Tabela demirden ağır ve büyük bir malzemeden yapılmış. Gecenin geç saati olması nedeniyle, bütün uğraşlarımıza rağmen tabelayı sökecek iş makinası bulamadık. Sabah 7’de okula geldiğimizde, köyden bir iş makinası ayarladık. İş makinasının tabelayı yukarı kaldırılması için halatla bağlanması gerekiyordu. Yukarıya çıkmaya kimse cesaret edemedi. Ben okul müdürü olarak, kepçenin kovasına binerek tabelayı bağladım böylelikle tır okulun bahçesine girebildi. İnternet sitemizde de bu olayı haberleştirerek, “Bilim Kapılardan Sığmaz” dedik.
Çocuklar bilim tırımızı nasıl karşıladılar?
Çok sevinçle, heyecanla ve merakla karşıladılar. Sürekli olarak bu tırın içinde ne var diye sordular, daha sonra eğitimler başladı.
Eklemek istedikleriniz;
Hem TEGV’e hem sponsor IMCD firmasına okul müdürü olarak öğrencilerimiz adına teşekkür ediyorum. Hayatta en büyük şans küçükken iyi bir öğretmene denk gelebilmektedir. Biz de çok iyi bir Vakfa denk geldik.
Aydın Kuşadası’nda Bilim Şenliği
Aydınlı çocuklar IMCD’nin sponsorluğunda faaliyetlerini sürdüren Bilim Ateşböceğimizin “Bilim Şenliği”nde biraraya geldiler.
IMCD Genel Müdürü Aylin Zakuto, Kurumsal İletişim Müdürü Banu Özyurt Akpara ve IMCD çalışanlarının da katıldığı şenlikte çocuklarımız gönüllülerince eğlendiler.
Bilim Ateşböceğimiz bugüne kadar 133 gönüllüsün desteği ile 17 farklı şehirde 50 bini aşkın çocuğumuzu bilimle buluşturdu.