Gezegenimizde suya yönelik talebin mevcut yenilenebilir su kaynaklarınca karşılanabilecek miktarın çok üzerine çıkması nedeniyle artık birçok ülke su sıkıntısı çekiyor. Nüfus artışı, artan su tüketimi, büyük ölçüde sanayileşmeye ve kentleşmeye bağlı su talebindeki artış tüm dünyada su kaynaklarını kurutuyor. Ayrıca, dünyanın pek çok yerinde süren çatışmalar da çocukların temiz suya erişimini tehdit ediyor.
Dünyada su sıkıntısının artmasından en fazla etkilenecek kesim ise çocuklar. Bizler de bu konuda bir şeyler yapmalıyız dedik ve Sabancı Holding Cumhuriyet Seferberliği kapsamında ÇİMSA ile “Su Nefestir” etkinliğini hayata geçirdik. Su Nefestir etkinliği ile çocuklarımızın; temiz su ve yaşam kalitesi arasındaki bağlantıyı anlamasını, temiz su kaynaklarının nasıl korunacağını öğrenmesini, günlük alışkanlıklarında değişiklikler yaparak su tasarrufu yapmasını, herkes için güvenli ve temiz su sağlanmasının önemini kavramasını sağlamayı hedefledik. Aktif öğrenme ve oyun odaklı yüz yüze bir etkinlik tasarlayarak okullarda ve etkinlik noktalarımızda uyguladık. Bu etkinlikler sayesinde gönüllülerimiz ile Afyonkarahisar, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, Mersin ve Zonguldak’ta 3200’den fazla çocuğumuza ulaştık.
ÇİMSA CEO’su Umut Zenar ile Su Nefestir etkinliği özelinde keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
TEGV’le iş birliği süreciniz nasıl başladı? Vakfı daha öncesinde takip ediyor ve tanıyor muydunuz? Kendiniz gönüllülük yaptınız mı?
Çimsa olarak odağımıza aldığımız Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda sağladığımız toplumsal faydayı ve üretilen değeri pekiştirmek için sivil toplum kuruluşlarıyla birçok alanda iş birliği yapıyoruz. Bu doğrultuda Türkiye’nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) da çocuklarımızın nitelikli eğitimlerle buluşması için faaliyetlerini takip ettiğimiz ve destek verdiğimiz oluşumların başında geliyor.
Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında Çimsa olarak, Nitelikli Eğitim, Temiz Su ve Sanitasyon ve İklim Eylemi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı desteklemek için “Su Nefestir” projemizi hayata geçirmeyi planladık. Kurulduğu günden bu yana ilkokul çağındaki çocukların eğitim ve gelişim faaliyetlerine odaklanan TEGV’in özel kalifikasyon gerektiren projemizde yer alabilecek en doğru paydaş olabileceğini düşündük. Hayata geçirdiğimiz iş birliğimiz ile ilkokul öğrencilerine suyun önemi ve korunması hakkında sunduğumuz bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri ile daha sürdürülebilir yarınlara hep beraber ulaşmayı hedefliyoruz.
Sosyal sorumluluk olarak çevreyi ve suyu sahiplenme nedeniniz nedir?
Çimsa olarak, içinde yaşadığımız dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek, diğer canlılarla uyumlu bir şekilde yaşamak için katkıda bulunuyor, üzerimize düşeni yapıyoruz. Özellikle sürdürülebilirlik konusunu çevremize ve toplumumuza olan sorumluluğumuz bilinciyle, ana stratejimizin bir parçası olarak ele alıyor, farklı alanlarda desteklemeye çalışıyoruz. Çevre ve su da bu alanlardan en önemlileri. Birleşmiş Milletler (BM) verilerinden derlenen bilgilere göre, küresel ısınma kaynaklı yağış azlığı, aşırı buharlaşma, hızlı tüketim ve kirlilik nedeniyle dünyadaki temiz su kaynakları hızla tükeniyor, temiz suya erişim zorlaşıyor. Bu sebeple doğal yaşamın sürdürülebilirliği ve çevre bilincinin geliştirilmesi için yapılan sürdürülebilirlik odaklı projeleri destekliyoruz.
Gerçekleştirdiğimiz iş birliği bizler için çok keyifliydi. Sizler gibi kurumların destekleri ve katılımları ile gerçekleştirdiğimiz etkinlikler, çocuklarımızın farklı konularda bilinçlenmelerine katkı sağlıyor. Daha iyi bir dünya için yakın zamanlı başka bir projeniz var mıdır?
Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında gerçekleştirdiğimiz bir diğer projemiz “İşimiz Eşitlik” ile Nitelikli Eğitim ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı destekleyerek meslek liselerinin son sınıf öğrencilerine toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilirlik ve iş hayatına hazırlık konularında bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirdik.
Geçtiğimiz Eylül ayında ise Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin ev sahipliğinde en önemli ekofeminist sanatçılardan biri olan Agnes Denes’in mekâna özgü eseri “Yaşayan Piramit”in iletişim sponsoru olduk. Sürdürülebilirlik stratejimizle oldukça örtüşen bu projede, sanatçının çevre ve iklim konusuna eğilen eserler üretiyor olmasının yanı sıra Almanya ve ABD’den sonra 3. piramit eserinin İstanbul’da sergilenmesi oldukça heyecan vericiydi.
Bundan sonra da çevre bilincini, korumayı, sürdürülebilirliği teşvik eden projeler üretmeye ve bu tarz projelere destek olmaya devam edeceğiz.
Aldıkları eğitimlerin ardından çocuklarımız ile ilk kez buluşan ÇİMSA gönüllülerine süreç ile ilgili duygu ve düşüncelerini sorduk, çocuklarla deneyimledikleri güzel bir anılarını bizlerle paylaşmasını istedik.
AYTEN ÇAPUTÇU - Mersin Öğrenim Birimi
Çocuklarla bir araya gelerek ortak bir paylaşımda bulunmak hem benim hem onların farkındalığını arttıran bir süreç oldu. Onlarla oyun oynamak, onların masumiyeti ve heyecanına şahit olmak benim için hem öğretici hem de duygusal bir süreçti. Su Nefestir Projesi ile çocuklarımıza suyun önemini doğru bir şekilde anlatabildiğimizi ve onları su tasarrufu konusunda bilinçlendirdiğimizi düşünüyorum. TEGV’in bu konudaki çalışmaları oldukça kıymetli. Bu çalışmaların başka kurumlara da örnek teşkil etmesini istiyorum.
Su Nefestir Projesi ile çocuklarla birlikte suyu neden korumamız gerektiğini öğrendik. Birlikte dans etmek, ağaçları birlikte sulamak gibi etkinlikler ile “birlikte yapmanın” mutluluğunu yaşadık. Su tasarrufunun önemini hem eğlenerek hem öğrenerek deneyimledik. Etkinlik bitiminde çocukların bana sarılması benim için tarif edilemez, unutamayacağım bir andı.
NİHAL DOĞUTEPE – Eskişehir Öğrenim Birimi
TEGV tüm çalışmalarını gönüllülerle gerçekleştiriyor ve birçok çocuğa ulaşıyor. TEGV’in gönüllülük konusuna verdiği değer, gösterdiği özen, gönüllülere verilen eğitimlerle kişisel gelişimlerine katkıda bulunması oldukça önemli. Benim için de hem gönüllü eğitimi hem de çocuklarla paylaşım süreci oldukça verimli geçti. Bir TEGV gönüllüsü olmak benim için oldukça kıymetli ve öğretici oldu.
Çocuklarla çalışıyor olmak ise ayrı bir keyifti. Su Nefestir Projesi ile suyun önemini onlara eğlenceli bir şekilde anlattık. Bundan sonra da gönüllülük projelerine devam edeceğim.
Su Nefestir Projesi ile çocuklara suyun ve su tasarrufunun önemini anlattık. Sonrasında onlardan bir mektup ya da resimle suyun önemini anlatmak istedikleri kişiye zarf içinde hediye götürmelerini istedik. Çocuklardan birkaçı bana da mektup getirdi. Benim için çok özel bir anı oldu. Bu resimleri ve mektupları unutmayacağım. Mektup ve resimler TEGV gönüllü köşemde bana bu güzel günleri hatırlatmak üzere yerini aldı.
Etkinlikte bize destek veren ÇİMSA gönüllülerine bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz…