Dünya Elektronik Atık Günü, elektronik atıklar konusunda farkındalık yaratmak ve e-atıkların geri dönüşümü konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek üzere 2018 yılından gerçekleştirilen WEEE Forum’da kutlanmaya başlamıştır.
Dünya Elektronik Atık Günü ne zaman?
Dünya e-atık günü her yıl 14 Ekim tarihinde kutlanmaktadır.
Elektronik Atık Nedir?
Kullanım ömrünü tamamlayan, elektrikle çalışan veya elektronik devre içeren tüm cihazlar, elektronik atık olarak nitelendirilmektedir. Ev ve iş yerlerinde kullanılan her türlü elektronik alet, e-atık kapsamında değerlendirilebilmektedir.
Elektronik Atıklar Nereye Teslim Edilir?
Elektronik atıklar uygun bir şekilde geri dönüştürülmediği taktirde, içerdiği zararlı kimyasallar nedeniyle toprak, su ve havadaki canlı yaşamı tehlikeye atmaktadır. Bu sebeple geri dönüşüm işlemi, yalnızca resmi otoriteler tarafından izin verilen lisanslı geri dönüşüm tesisleri tarafından yapılmaktadır.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı olarak, 2017 yılından bu yana TÜBİSAD iş birliği ile sürdürdüğümüz Atma Bağışla projesi kapsamında “3. Kategori e-atık” grubu olarak nitelendirilen televizyon, monitör vb. ürünler ile “4. kategori e-atık” grubu olarak nitelendirilen bilişim, telekomünikasyon ve tüketici ekipmanı ürünlerini kabul etmekte ve lisanslı geri dönüşüm tesislerine iletilmesini sağlamaktadır. Proje kapsamında bireysel ve kurumsal olarak teslim edilen tüm e-atıklar, lisanslı tesisler tarafından geri dönüştürülerek elde edilen gelir TEGV’e bağışlanmaktadır. Elektronik atıkların geri dönüşümü karşılığında TEGV’e yapılan bağışlar, Türkiye’nin dört bir yanındaki çocuklara ücretsiz nitelikli eğitim desteği olarak dönmektedir.
Atma Bağışla projesi, hem e-atıkların doğaya verdiği zararın önlenmesi hem de geri dönüşüm ile nitelikli eğitime destek olması açısından çok yönlü bir projedir. Proje hakkında detaylı bilgi almak ve e-atık bağışı yapmak için Atma Bağışla web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.